V úterý 5. prosince zavítal do všech tříd prvního stupně Mikuláš, aby se podíval, jak se dětem daří a zda jsou všechny hodné. Mikuláš samozřejmě nedorazil sám, ale s vydatnou posilou čertů a andělů.

Čert nám připomíná, že i když občas děláme chyby, vždycky máme šanci se zlepšit. Anděl nám přináší radost a naději, ať už jsme byli hodní, nebo jsme něco trošku zkazili.

A tak kromě Mikuláše a andílků ve škole úřadovali také pekelníci. Na chodbách udělali takový rámus, že slabší povahy zvažovaly schovávačku pod stolem. I když čerti nakonec odchytili nějaká zlobidla, do pekla si nikoho neodnesli. Všechny děti totiž předvedly krásné básničky a písničky! Mikuláš s anděly a čerty se tak dozvěděli, jak vypadá prosinec, jak je to se sněhem a vánočním přáním, že spí včelí úly… a také tu záhadnou věc, že vlastně nikdy nikdo pořádně neviděl čerta, a přesto všichni vědí, jak vypadá.

Po krásných přednesech a zpívánkách nemohl Mikuláš jinak, než děti odměnit nadílkou. Pár zlobidel dostalo i brambory a uhlí, ale hlavně si děti z andělských košíčků a od Mikuláše odnášely adventní kalendáře s čokoládami, bonbonky, lízátka, malé Mikulášky a čertíky, sešity rébusů a další drobné dárečky.

Na rozloučenou dostal každý ještě čertí znamení na nos a pak se už celá mikulášská výprava musela rozloučit.

Celá výprava byla tvořena žáky 9. A a 9. C, kteří byli moc rádi, že pro mladší spolužáky mohli celou akci uspořádat, samozřejmě s podporou všech zainteresovaných třídních učitelů.

                                                                                                                      Jana Landová